Σκύλος-φύλακας ή συναγερμός;

σκυλος

 

Ξέρουμε ότι πολλοί στην έρευνα τους για την πιο αποτελεσματική λύση προστασίας της κατοικίας ή της επιχείρησής τους, αναρωτιούνται εάν ένας σκύλος-φύλακας θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά τους όπως την εγγυάται ένας συναγερμός σπιτιού ή επιχείρησης από την DIVICO Security. Η αλήθεια είναι ότι αν και ένας συναγερμός δεν θα κουνάει την ουρά του από χαρά όταν γυρίζετε σπίτι από τη δουλειά, στον τομέα της προστασίας δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένας σκύλος δεν μπορεί να συγκριθεί με έναν συναγερμό.

Για αυτούς που ξέρουν είναι περίπου αστεία η σύγκριση ενός κατοικίδιου με τις υπηρεσίες φύλαξης και τα συστήματα συναγερμού σπιτιού ή επιχείρησης μιας εταιρείας security, αλλά επειδή ενδέχεται να υπάρχει σύγχυση σε αυτό το θέμα θέλουμε να προσφέρουμε μερικά χρήσιμα σημεία στην συζήτηση.

Το πρώτο που πρέπει να τονίσουμε είναι πως δεν επιθυμούν όλοι να αναλάβουν την ευθύνη συντήρησης ενός κατοικίδιου ζώου αλλά ακόμα και αυτοί που το επιθυμούν, είναι αμφίβολο αν αισθάνονται άνετα με την παρουσία ενός μεγάλου ζώου που έχει εκπαιδευθεί να λειτουργεί επιθετικά όταν αισθανθεί πως ο χώρος του απειλείται. Προσέξατε τη λέξη κλειδί εδώ; Είναι το “αισθανθεί”.

Σκεφτείτε αυτό το απλό σενάριο: Ο 9χρονος Κώστας έχει καλέσει τους φίλους του σπίτι και παίζουν όλοι μαζί στην αυλή που βρίσκεται και ο μεγαλόσωμος σκύλος του. Κάποια στιγμή ένα παιδάκι ενοχλείται από κάτι που έκανε στα πλαίσια του παιχνιδιού ο μικρός Κώστας και τσακώνεται μαζί του όπως ακίνδυνα τσακώνονται συνέχεια μικρά παιδιά χωρίς σοβαρές αφορμές. Μπορεί κάποιος να εγγυηθεί την ασφάλεια των παιδιών; Είναι δυνατόν ένας σκύλος να σκεφτεί σαν άνθρωπος, να ξεχωρίσει και να αξιολογήσει κοινωνικές συμπεριφορές ώστε να λάβει μια λογική απόφαση για το τι αποτελεί πραγματική απειλή για τον μικρό Κώστα που έχει μάθει να προστατεύει; Οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευθούν όσο καλά μπορεί να εκπαιδευθεί ένα ζώο. Άλλες ράτσες μαθαίνουν καλύτερα από άλλες και γίνονται καλύτεροι φύλακες αλλά μπορούν να εκπαιδευθούν μόνο όσο τους επιτρέπει η φύση τους. Ένα ζώο μπορεί να διδαχθεί να συνδέει παραγγέλματα και καταστάσεις με πράξεις, να ξέρει για παράδειγμα ότι όταν ακούει το παράγγελμα “έλα” θα πρέπει να πάει προς το αφεντικό του. Δεν μπορεί όμως να ξεχωρίσει το καλό από το κακό και να καταλάβει τι γίνεται σαν αστείο ή σαν φιλικό πείραγμα.

Σύγκριση

1.Αποτελεσματικότητα

Πόσο αποτελεσματικοί είναι στην πραγματικότητα οι σκύλοι; Η εύκολη λύση για να ακινητοποιήσει ένας ληστής ένα σκύλο είναι να τον σκοτώσει δηλητηριάζοντας τον χωρίς καν να μπει στον χώρο αν ο σκύλος βρίσκεται στην αυλή. Λιγότερο δραστική αλλά εξίσου αποτελεσματική λύση για τον διαρρήκτη είναι η προμήθεια ενός απωθητικού σκύλων. Μια αναζήτηση στο google με τη φράση “dog repellent” θα σας δείξει πολλά αποτελεσματικά προϊόντα που κοστίζουν λιγότερα από 20 ευρώ.

Επίσης, μια απλή έρευνα στο google με την φράση “burglar steals dog” θα σας δώσει πολυάριθμα αποτελέσματα που δείχνουν πως όχι μόνο οι σκύλοι είναι αναποτελεσματικοί σαν φύλακες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι διαρρήκτες τους κλέβουν. Σίγουρα ένα ροτβάιλερ ή ένα ντόμπερμαν σε ένα διαμέρισμα δεν θα ήταν ευχάριστη έκπληξη για κάποιον διαρρήκτη και δύσκολα θα το έκλεβε, αλλά πόσοι από εμάς θέλουμε να έχουμε ένα ροτβάιλερ 60 κιλών στο διαμέρισμά μας;

2.Κόστος

Πόσο νομίζετε ότι κοστίζει η αγορά του σκύλου, οι εξετάσεις, τα εμβόλια ο κτηνίατρος και το φαγητό του; Μια σύντομη έρευνα θα σας δείξει πως μόνο η αγορά ενός ροτβάιλερ θα σας στοιχίσει περίπου 500 ευρώ, η εκπαίδευση απλής υπακοής μπορεί να κοστίσει πάνω από 700 ευρώ ενώ η εκπαίδευση για να κάνετε τον σκύλο σας φύλακα μπορεί να ξεπεράσει τα 1500 ευρώ. Χρειάζεται να πούμε και άλλα;

3.Αξιοπιστία

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως ο συναγερμός δεν απαιτεί να τον βγάζετε βόλτα κάθε πρωί και βράδυ, δεν γαβγίζει, δεν μασουλάει τα έπιπλα, δεν αρρωσταίνει, δεν πεθαίνει και δεν κάνει αισθητή την παρουσία του εάν δεν είναι απολύτως αναγκαίο. Επίσης, σε οποιοδήποτε πρόβλημα ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο συναγερμός σας, το Κέντρο μας μπορεί να το διαχειριστεί εύκολα και γρήγορα με απομακρυσμένο έλεγχο αλλά ακόμα και όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, εξειδικευμένοι τεχνικοί της DIVICO θα είναι διαθέσιμοι να σας βοηθήσουν.

Μην υποτιμάτε τι πραγματικά προσφέρει ένας σκύλος

dog

Ένας συναγερμός σπιτιού είναι σίγουρα καλύτερος, πιο αξιόπιστος και φθηνότερος από έναν σκύλο-φύλακα αλλά το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Οι σύγχρονοι συναγερμοί σπιτιού έχουν δυνατότητα αναγνώρισης κατοικίδιου ώστε να μην ενεργοποιείται ο συναγερμός από την κίνηση του τελευταίου.

Μια κατεξοχήν οικιακή και φιλική προς τα παιδιά ράτσα δεν είναι πρόβλημα να ζει σε διαμέρισμα, να γίνει πραγματικό μέλος της οικογένειάς σας και ο καλύτερος τρόπος να μάθουν τα παιδιά σας να είναι υπεύθυνα μέσα από την φροντίδα του.

Από άποψη ασφαλείας, σίγουρα δεν θα βασιστείτε πάνω σε ένα κατοικίδιο για την προστασία σας αλλά ο σκύλος λειτουργεί άριστα σαν μια επιπλέον σειρήνα. Αν μένετε για παράδειγμα σε απομακρυσμένη περιοχή με τον σκύλο στην αυλή -ιδιαίτερα αν ο σκύλος είναι λίγο “φωνακλάς”- αυτός θα αρχίσει να γαβγίζει όποτε δει κάποιον τριγύρω. Οι πιθανότητες είναι πως απλά θα σας ξυπνήσει χωρίς πραγματικό λόγο ανησυχίας αλλά ακόμα και αυτό κάποια μέρα μπορεί να φανεί χρήσιμο.

Η συντροφιά που προσφέρει ένας σκύλος είναι αυτό που τον κάνει τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Για μια πιστή φιλία βασιστείτε στον σκύλο σας. Για την ασφάλεια σας εμπιστευτείτε την DIVICO Security. Επισκεφθείτε μας στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας στην οδό Αυστραλίας αρ. 95 στην Πάτρα ή στα γραφεία μας στην Κηφισιά στην οδό Δάφνης αρ. 12, τηλεφωνήστε μας στο 2610 461900 ή στείλτε μας email στο info@divico.gr και μάθετε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας, να προστατευτείτε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή κατά της κατοικίας ή της επιχείρησής σας.