Όπλα για προστασία; Όχι και τόσο καλή ιδέα

Pistol sculpture

Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί στην χώρα μας η συζήτηση για την οπλοκατοχή. Χωρίς να μπούμε στη συζήτηση για τα αίτια που πυροδότησαν αυτή την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το ζήτημα στη δημόσια σφαίρα αλλά και επειδή πολλοί συμπολίτες μας αναλογίζονται τα ενδεχόμενα οφέλη που μπορεί να έχει η κατοχή οπλισμού μέσα στο σπίτι σαν ένα επίπεδο ασφαλείας πέρα από τον συναγερμό σπιτιού ή ακόμα και αντί αυτού, θα θέλαμε να προσφέρουμε την άποψη μας με διάθεση προσφοράς και ενημέρωσης που ανέκαθεν διέκρινε την DIVICO Security.

Φανταστείτε την εξής σκηνή:

Κάποιος καλοκαιρινός καύσωνας σας κρατάει ξύπνιο. Στριφογυρίζετε στο κρεβάτι· τα παράθυρα του υπνοδωματίου είναι ανοιχτά με την ελπίδα της δροσιάς των μικρών ωρών όταν ακούτε έναν δυνατό θόρυβο από το σαλόνι. Ο ήχος του σπασμένου τζαμιού δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας. Οι διαρρήκτες που δρούσαν τον τελευταίο καιρό στην περιοχή έβαλαν στόχο το σπίτι σας. Αμέσως αποφασίζετε πως πρέπει να πάρετε το όπλο πριν το βρουν οι εισβολείς.

Σκέφτεστε πως στο διπλανό υπνοδωμάτιο κοιμούνται τα παιδιά σας. Δεν θέλετε να ανοίξετε τα φώτα για να μην καταλάβει ο διαρρήκτης την παρουσία σας. Το σκοτάδι το θεωρείτε σύμμαχό σας. Από το συρτάρι του κομοδίνου παίρνετε το όπλο. Τις σφαίρες που τις είχατε κρύψει σε ψηλό σημείο για να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά δεν ξέρετε πώς θα τις βρείτε, πώς θα γεμίσετε μ` αυτές το όπλο και πώς θα το οπλίσετε χωρίς να κάνετε θόρυβο.

Ενώ κάνετε όλα αυτά σκέφτεστε:

“Αν ο διαρρήκτης κρατά όπλο, ακόμα και αν το ήθελε για εκφοβισμό και δεν σκόπευε να το χρησιμοποιήσει, όταν καταλάβει πως και εγώ έχω όπλο, αναγκαστικά θα το χρησιμοποιήσει γιατί θα φοβηθεί πως θα χρησιμοποιήσω εγώ το δικό μου ακόμα και αν εγώ το ήθελα μόνο για εκφοβισμό.

Τα παιδιά άκουσαν τον θόρυβο και σηκώθηκαν να ελέγξουν; Μες στο σκοτάδι πώς μπορώ να είμαι σίγουρος πού σημαδεύει η κάννη;

Μπορεί τα πράγματα να γίνουν χειρότερα; Είναι δυνατόν τα παιδιά μου να μπουν στη μέση μιας πολύ άσχημης κατάστασης;

Στην καλύτερη δυνατή περίπτωση που ο διαρρήκτης με δει με το όπλο, τον ακινητοποιήσω και τον παραδώσω στην αστυνομία υπάρχει περίπτωση να τον ακολουθήσω στην φυλακή λόγω οπλοκατοχής; “

Τα παραπάνω είναι προϊόν φαντασίας βέβαια αλλά απεικονίζουν πώς μια κατάσταση που νομίζουμε πως μπορεί να βοηθήσει όπως η κατοχή ενός όπλου, μπορεί στην πραγματικότητα να μας βλάψει.

Η οπλοκατοχή δεν είναι απλό ζήτημα και η οπλοχρησία χάριν προστασίας είναι κεφαλαιωδώς περίπλοκη υπόθεση. Η νομική διάσταση του ζητήματος είναι σημαντική και οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που έχει θέσει ο νομοθέτης όσον αφορά την οπλοκατοχή από φυσικά πρόσωπα είναι ευρύτατοι αλλά η συζήτηση δεν εξαντλείται στα νομικά κωλύματα έκδοσης άδειας. Εμείς θέλουμε να σταθούμε στο ζήτημα της αποτελεσματικότητας της προστασίας σας.

Ακόμα και αν δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο στην κατοχή όπλου, πόσο χρήσιμο νομίζετε πως θα ήταν αυτό στην προστασία σας;

Το πρώτο που θέλουμε να πούμε είναι πως ένα όπλο είναι τόσο αποτελεσματικό όσο αποτελεσματικός είναι αυτός που το κρατάει. Στην περίπτωση που το όπλο βρεθεί από τον διαρρήκτη ή τον ληστή τότε θα έχει τα ακριβώς αντίθετα περιεχόμενα από αυτά που επιδιώκετε.

Ακόμα και αν το όπλο χρησιμοποιηθεί από εσάς, αν δεν έχετε λάβει καμία εκπαίδευση για την χρήση του, τα αποτελέσματα θα είναι επίφοβα ενώ αν δεν έχετε γνώσεις συντήρησης οπλισμού είναι αμφίβολο αν το όπλο θα είναι σε κατάσταση λειτουργίας.

madonna gun

                                                                   Ένα όπλο δεν μας κάνει αυτόματα και 007!

Επιπλέον, ένα όπλο δεν μπορεί να προστατεύσει τίποτα αν δεν είστε εσείς στον χώρο. Δεδομένου ότι οι περισσότερες διαρρήξεις και ληστείες γίνονται κατά την απουσία σας, η κατοχή όπλου πέρα από τα θεμελιώδη νομικά προβλήματα που έχει, δεν εγγυάται την προστασία σας.

Ένα όπλο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα σύστημα συναγερμού. Εάν βασίσετε την ασφάλεια σας σε ένα όπλο που ίσως δεν ξέρετε πως χρησιμοποιείται ή δεν ξέρετε πώς θα το συντηρήσετε –ακόμα και αν αλλάξει η νομοθεσία στο μέλλον ώστε να επιτρέπεται η κατοχή οποιουδήποτε όπλου και η χρήση του για την προστασία της περιουσίας– και δεν είστε στο σπίτι ή την επιχείρησή σας όταν συμβεί μια διάρρηξη, το όπλο θα αποδειχθεί άχρηστο ή/και επικίνδυνο.

Ο συναγερμός από την άλλη προστατεύει την κατοικία, την επιχείρηση, την περιουσία σας και εσάς τους ίδιους οποιαδήποτε στιγμή. Εάν δεν είστε στο σπίτι/στην επιχείρηση και συμβεί μια διάρρηξη, το Κέντρο Ελέγχου της DIVICO Security θα σας ειδοποιήσει άμεσα και ακολούθως θα ειδοποιηθεί η Αστυνομία και το προσωπικό ασφαλείας της DIVICO. Και όλα αυτά ενώ το πιθανότερο είναι πως μόλις ο διαρρήκτης ακούσει το συναγερμό θα τραπεί σε φυγή.

Εάν στο μέλλον εκλείψουν οι περιορισμοί σχετικά με την κατοχή όπλου και όσοι επιθυμούσαν να κατέχουν όπλο στην οικία τους περνούσαν από αδιάβλητους κρατικούς ελέγχους και υποχρεώνονταν να παρακολουθούν σεμινάρια και επιμορφωτικές εκδηλώσεις σε σταθερή και μόνιμη βάση για την σωστή και αποτελεσματική χρησιμοποίηση του όπλου, τότε αυτό θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επ` ωφελεία της ιδιωτικής προστασίας σαν ένα δευτερεύον επίπεδο προστασίας μετά το σύστημα συναγερμού αλλά και επ` ωφελεία του κοινωνικού συνόλου εν γένει.

Ωστόσο, στην παρούσα κατάσταση ένα όπλο σε σπίτι δεν εγγυάται την ασφάλεια σας. Στην χειρότερη περίπτωση την υπονομεύει αν βρεθεί στα χέρια του λάθους ανθρώπου ενώ το πιθανότερο είναι να σας θέσει προβλήματα με το κράτος εάν συμβεί διάρρηξη ενώ απουσιάζετε -που είναι και το πιθανότερο- και οι διαρρήκτες φύγουν μαζί με το όπλο, για να μην αναφέρουμε βέβαια πως εάν κλεμμένο όπλο χρησιμοποιηθεί σε ένα φόνο ή σε κάποιο άλλο βίαιο έγκλημα εκτός από τις όποιες συνέπειες επιβληθούν από την Πολιτεία, κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια ποια ψυχολογικά βάρη θα κουβαλάει για το υπόλοιπο της ζωής του όποιος συνέβαλλε έστω και άθελα του σε μια τέτοια πράξη.

stop

Είναι προφανές πως αυτό που ο καθένας χρειάζεται σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι εικοσιτετράωρη προστασία της κατοικίας ή της επιχείρησής του. Δηλαδή χρειάζεται ένα σύστημα συναγερμού και παρακολούθηση του συστήματος συναγερμού από το Κέντρο Ελέγχου της DIVICO Security το οποίο λαμβάνει συνεχώς σήματα από τα συστήματα συναγερμού, τηλεχειρίζεται το σύστημα ασφαλείας σας, αντιμετωπίζει ενδεχόμενα τεχνικά ζητήματα από απόσταση και ειδοποιεί την Αστυνομία και το προσωπικό ασφαλείας της DIVICO Security όταν εντοπιστεί παραβίαση του συναγερμού.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2610 461900, επισκεφθείτε μας στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην οδό Αυστραλίας αρ. 95 στην Πάτρα ή στα γραφεία μας στην Κηφισιά στην οδό Δάφνης αρ. 12 ή στείλτε μας email στο info@divico.grκαι μάθετε πώς μπορείτε να προστατευθείτε με λύσεις ασφαλείας που ανταποκρίνονται αποκλειστικά στις δικές σας ανάγκες.

Ποιά είναι η δική σας άποψη για όλα αυτά; Επικοινωνήστε μας στο facebook, στο twitter και στο google+ και πείτε μας την άποψή σας!