“Με έκλεψαν!”

Neighbors have better stuff

Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν εγκαταστήσει συναγερμό από την DIVICO Security πέφτουν καθημερινά θύματα διάρρηξης. Προσφέρουμε συμβουλές για το τι να κάνουν μετά από μια διάρρηξη.

Το ήξερες πως δεν θα ήταν ευχάριστο αλλά η επαναλαμβανόμενη νοερή σκηνοθεσία του σπιτιού σου σαν σκηνή διάρρηξης πίστευες πως θα σε βοηθούσε να το αφομοιώσεις πιο εύκολα εάν αυτό συνέβαινε. Η απουσία οποιουδήποτε επιπέδου ασφαλείας στο σπίτι ήξερες ότι σε έκανε τον ιδανικό στόχο για μια ευκαιριακή διάρρηξη. Να βλέπεις όμως όλα τα τακτοποιημένα περιεχόμενα των συρταριών σου στο πάτωμα, το παράθυρο σπασμένο και τα ηλεκτρικά είδη να λείπουν, είναι μια σκηνή που τελικά δυσκολεύεσαι να τη χωνέψεις.

Η έκπληξη είναι πρώτο το συναίσθημα που νοιώθεις βλέποντας την ακαταστασία γυρίζοντας από την βραδινή σου έξοδο. Την έκπληξη ακολουθεί ο θυμός αλλά αυτός τώρα είναι άχρηστος. Αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι είναι ο φόβος. Κανένας δεν εγγυάται πως όποιος στοχοποίησε το σπίτι σου δεν βρίσκεται ακόμα εκεί, παγιδευμένος και επικίνδυνος. Πρέπει αμέσως να συγκεντρωθείς και να φύγεις από το σπίτι, να φτάσεις στο αυτοκίνητο, να το κλειδώσεις και να καλέσεις την Αστυνομία. Μέχρι να έρθουν οι αστυνομικοί δεν πρέπει να αγγίξεις απολύτως τίποτα. Για να μπορέσουν να σε βοηθήσουν και να βρουν ποιος σε έκλεψε, θα θέλουν να μελετήσουν τη σκηνή, να τραβήξουν φωτογραφίες και να πάρουν αποτυπώματα.

Τις επόμενες ημέρες θα έχεις ξεπεράσει το σοκ και θα είναι ώρα για ανασυγκρότηση. Κάνε μια λίστα με τα πράγματα που εκλάπησαν και ψάξε σε ενεχυροδανειστήρια και άλλα μαγαζιά της ευρύτερης περιοχής που πωλούν μεταχειρισμένα αντικείμενα. Ρολόγια, κοσμήματα, laptops, κονσόλες, μουσικά όργανα, mp3 players είναι πιθανόν να βρεθούν με αυτή την μέθοδο. Εάν τα βρεις τηλεφώνησε στην Αστυνομία (χωρίς να ειδοποιήσεις τρίτους όπως τον υπεύθυνο του καταστήματος τι συμβαίνει πριν φτάσουν οι αστυνομικοί). Ακόμα καλύτερα, σταμάτησε να διαβάζεις αυτό το κείμενο και κάνε τώρα μια λίστα με αντικείμενα αξίας που έχεις σημειώνοντας και τον σειριακό τους αριθμό.

Επίσης μία από τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσεις αμέσως είναι να επικοινωνήσεις με την τράπεζα σου και να αναφέρεις την διάρρηξη ζητώντας να ακυρωθούν άμεσα οι πιστωτικές σου κάρτες που βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα της διάρρηξης. Ένας έξυπνος κλέφτης δεν θα κλέψει την κάρτα αλλά θα σημειώσει τα στοιχεία ώστε να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για online αγορές αφήνοντας το θύμα να πιστεύει πως η πιστωτική του δεν κινδυνεύει αφού η φυσική κάρτα δεν εκλάπη.

Δεύτερη ενέργειά σου θα είναι να κάνεις το σπίτι σου φρούριο. Ξέρεις ότι η εμπειρία που βίωσες είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστη και δεν επιθυμείς να την ξαναζήσεις. Εκεί αντιμετωπίζεις άλλες προκλήσεις για έναν τομέα υπηρεσιών που λίγα πράγματα γνωρίζεις. Το ξέρουμε πως δεν έχουν όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των συστημάτων ασφαλείας το κύρος, την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτει η DIVICO. Εάν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα για τα κριτήρια που πρέπει να πληροί μια εταιρεία security ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια της κατοικίας και της οικογένειας σου, τότε αυτό το άρθρο σίγουρα θα σου φανεί πολύ χρήσιμο. Πέρα από την εγκατάσταση ενός συναγερμού από την DIVICO Security και την σύνδεση του με το Κέντρο Ελέγχου της DIVICO όμως, είναι σημαντικό να ενημερωθείς και να υιοθετήσεις μια πιο καχύποπτη στάση. Μία βόλτα στο blog του site μας είναι ένα καλό ξεκίνημα για χρήσιμες πληροφορίες γύρω από ζητήματα ασφάλειας.

Ωστόσο ακόμα και αν τώρα πια δεν αισθάνεσαι τον φόβο που σε κρατούσε ξύπνιο τη νύχτα τις μέρες που ακολούθησαν την διάρρηξη, η ψυχολογική σου κατάσταση δεν είναι αυτή που ήταν. Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να μιλήσεις με ειδικούς, φίλους και κοντινούς σου ανθρώπους και να καταλάβεις πως δεν είσαι μόνος σε αυτό. Ο κάθε ένας χρειάζεται διαφορετικούς χρόνους για να επεξεργαστεί τι του συνέβη και να το ξεπεράσει οριστικά. Bήματα που ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειάς σου όπως μαθήματα αυτοάμυνας ή η εγκατάσταση συναγερμού και CCTV βοηθούν να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όποια βήματα και αν ακολουθήσεις για να επανέλθεις από μια διάρρηξη και να σιγουρευτείς πως δεν θα σου ξανασυμβεί, θέλουμε να ξέρεις πως οι άνθρωποι της DIVICO είμαστε εδώ για να σου προσφέρουμε λύσεις ασφαλείας που ανταποκρίνονται απόλυτα στις δικές σου ανάγκες. Τηλεφώνησέ μας στο 2610 461900, στείλε μας email στο info@divico.gr ή επισκέψου τις εγκαταστάσεις μας στην Πάτρα στην οδό Αυστραλίας αρ. 95 ή στην Αττική, στην Κηφισιά στην οδό δάφνης αρ. 12 και μάθε πώς μπορούμε να σε βοηθήσουμε στην προστασία της κατοικίας ή της επιχείρησής σου.