Γνωρίζετε τα ευάλωτα σημεία της κατοικίας σας;

                                                                      

Οι διαρρήκτες και οι κλέφτες τα γνωρίζουν!

Σημεία Εισόδου που οι κλέφτες γνωρίζουν

Κάθε κλέφτης είναι μοναδικός. Οι κλέφτες δεν ανταλλάσσουν απόψεις, δεν έχουν επαγγελματικά σωματεία, συλλογικές εφημερίδες και δεν είναι γραμμένοι σε newsletters. Σκεφτείτε έναν κλέφτη σαν την πιο μοναχική φιγούρα που μπορείτε να φανταστείτε. Μπορεί να είναι ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος όπως είμαι εγώ και εσείς. Μπορεί να έχει τις συνήθειες που έχει ο γείτονάς σας. Μπορεί ακόμα και να είναι ο γείτονάς σας. Όποιος και να είναι όμως, δεν συζητά με κανέναν το ποιος είναι πραγματικά. Αυτό καθιστά το “επάγγελμα” του κλέφτη ένα από τα πιο ιδιαίτερα.

Τι κάνουμε εμείς όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα; Προσπαθούμε να θυμηθούμε αν έχουμε διαβάσει κάτι σχετικό που θα μας βοηθήσει, το συζητάμε με φίλους και αν το πρόβλημα είναι επαγγελματικό με συναδέλφους. Όταν ένας κλέφτης συναντήσει ένα πρόβλημα τι κάνει; Αυτοσχεδιάζει. Αν δείξετε ένα μαγαζί σε 100 κλέφτες, θα πάρετε 100 διαφορετικές απαντήσεις για το πώς θα φτάσουν στα χρήματα του ταμείου.

Ωστόσο, παρά την ιδιαιτερότητα του τρόπου λειτουργίας των κλεφτών και των διαρρηκτών και χάρη στην πείρα τριάντα ετών προσφοράς καινοτόμων λύσεων ασφαλείας όπως το diviguard ή ο αντικλεπτικός καπνός, μπορούμε να σας δώσουμε μερικές συμβουλές για κλασσικά σημεία εισόδου σε κατοικίες ώστε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε την ασφάλεια του σπιτιού σας.

Εξώπορτες

Οι εξώπορτες αποτελούν το πιο παραδοσιακό σημείο εισόδου των διαρρηκτών και κλεφτών. Η ενεργοποίηση του συναγερμού όταν το σύστημα ασφαλείας ανιχνεύσει παραβίαση, θα τρέψει τον επίδοξο κλέφτη ή διαρρήκτη σε φυγή. Αν είστε στο σπίτι και για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλετε να είναι ενεργοποιημένος ο συναγερμός, έχετε την πόρτα σας κλειδωμένη και χρησιμοποιείτε πάντα τον σύρτη.

Δεν είναι ανήκουστο να παριστάνει κλέφτης τον αστυνομικό για να αποκτήσει πρόσβαση στο χώρο σας και να τον αξιολογήσει. Εάν κάποιος σας χτυπήσει την πόρτα, δηλώσει ότι είναι αστυνομικός, απαιτήσει να του ανοίξετε και μάλιστα φαίνεται να είναι και ανυπόμονος, ζητήστε να σας δείξει το σήμα του από το ματάκι της πόρτας. Αν είναι πράγματι αστυνομικός, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να το κάνει και θα εκτιμήσει ότι είστε επιφυλακτικός.

Εάν σας δηλώσει πως είναι τεχνικός δημόσιου ή ιδιωτικού οργανισμού και έχει σταλεί για έλεγχο, μπορείτε να ζητήσετε τα στοιχεία του και να τηλεφωνήσετε στη δουλειά του για να επιβεβαιώσετε πως όντως έχουν στείλει τεχνικό και πως το όνομα ταιριάζει με αυτό που σας έδωσε. Ακόμα και τότε όμως δεν έχετε υποχρέωση να τον αφήσετε να μπει σπίτι σας αν δεν επιθυμείτε.

Αν αμφιβάλλετε για οποιονδήποτε λόγο ότι αυτός που βρίσκεται έξω από την πόρτα σας δεν είναι αυτός που δηλώνει, μην ανοίξετε την πόρτα. Η κατοικία (και η ιδιωτικότητα εν γένει) προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρο 9 §1,2) και κανένας δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης σε αυτή χωρίς την συναίνεση σας.

Οδηγίες για το παιδί σας

Είτε επιτρέπετε στο παιδί σας να ανοίγει την πόρτα είτε όχι, δώστε του σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που παρουσιαστεί ανάγκη να απαντήσει στο κουδούνι. Μην θεωρήσετε αυτονόητο ακόμα και το πιο προφανές ζήτημα.

Εάν λείψετε έστω και λίγο, μην πείτε στο παιδί σας να μην απαντήσει στην πόρτα. Ένας κλέφτης μπορεί να παρουσιάζεται σαν τεχνικός (βλ. πιο πάνω) ώστε να βλέπει ποια σπίτια είναι διαθέσιμα. Εάν δεν λάβει απάντηση στο κουδούνι, είναι πιθανό να πραγματοποιήσει την διάρρηξη. Πείτε στο παιδί σας να απαντήσει πως εσείς είστε στο σπίτι αλλά δεν είστε διαθέσιμος και το ίδιο δεν μπορεί να ανοίξει την πόρτα. Μάθετε του ότι πρέπει να σας πάρει αμέσως τηλέφωνο, ώστε εσείς με την σειρά σας να ζητήσετε από το Κέντρο Ελέγχου της DIVICO Security να ενεργοποιήσει απομακρυσμένα με τηλεέλεγχο τον συναγερμό σας. Εν πάση περιπτώσει συγκρατήστε το εξής: ποτέ και σε καμία περίπτωση το παιδί δεν πρέπει να αποκαλύπτει πως είναι μόνο του στο σπίτι.

Οδηγίες για το παιδί σας

Παράθυρα

Τα παράθυρα είναι απαραίτητο να συνδέονται με το σύστημα συναγερμού ώστε αν κάποιος προσπαθεί να τα παραβιάσει να ειδοποιηθείτε εσείς και το Κέντρο Ελέγχου της DIVICO Security. Συμβουλή: Δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το σημείο αν μένετε στον πρώτο ή τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας.

Ευάλωτα σημεία - Παράθυρα

Γκαράζ

Αν μένετε σε μονοκατοικία και το γκαράζ συνδέεται με την κυρίως κατοικία προσέξτε ιδιαίτερα το γκαράζ σας. Η πόρτα του γκαράζ αλλά και η πόρτα που συνδέει το γκαράζ με το σπίτι, πρέπει να είναι συνδεδεμένες με το σύστημα ασφαλείας για τους ίδιους λόγους με τα παράθυρα. Στα γκαράζ δεν είναι ασυνήθιστο να μην δίνεται η δέουσα προσοχή ως προς την σύνδεση με το σύστημα συναγερμού, γεγονός που τα καθιστά άριστες εισόδους για τους κλέφτες.

Ευάλωτα σημεία - Γκαράζ

Τηλέφωνο

Ακόμη και αν το τηλέφωνο δεν μπορεί να θεωρηθεί σημείο εισόδου, είναι συνήθης πρακτική ένας κλέφτης να έχει τα στοιχεία επικοινωνίας σας και να κάνει ένα τηλεφώνημα ώστε να εξακριβώσει εάν είστε στο σπίτι πριν ξεκινήσει. Για αυτό το λόγο, αν είστε σε διακοπές ή είστε σε ένα επαγγελματικό ταξίδι και έχετε αυτόματο τηλεφωνητή, μην δίνετε καμία πληροφορία που μπορεί να θέσει την κατοικία σας σε κίνδυνο.

Μην αγνοείτε πως μια κλοπή δεν ξεκινά την ώρα που κάποιος σπάει την κλειδαριά της πόρτας. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε και τις προκαταρκτικές ενέργειες.

Εάν δεν έχετε ένα σύστημα συναγερμού, όποια ιδέα σας δώσει αυτό το άρθρο ελπίζουμε πως θα φανεί χρήσιμη στο να βελτιώσετε την ασφάλεια σας. Ελπίζουμε ακόμα πως συμβάλλουμε θετικά στην ανάπτυξη της συνειδητοποίησης των κινδύνων της εποχής μας και θέλουμε να πιστεύουμε πως η συνειδητοποίηση αυτή οδηγεί σε μεγαλύτερη προσοχή και επαγρύπνηση από μέρους σας. Παρά ταύτα, μόνος σας δεν μπορείτε να διασφαλίσετε την ασφάλεια της κατοικίας ή της επιχείρησης σας με επαγγελματικά κριτήρια. Για αυτό, δείτε από το site της DIVICO Security τις υπηρεσίες ασφαλείας που προσφέρουμε, επικοινωνήστε μαζί μας με email στο info@divico.gr ή τηλεφωνήστε μας στο 2610 461900 και μάθετε πώς θα αποκτήσετε αξεπέραστες υπηρεσίες ασφάλειας και προστασίας για την κατοικία ή την επιχείρησή σας.

Τι νομίζετε εσείς για όλα αυτά; Έχετε να προσθέσετε κάτι; Συνδεθείτε μαζί μας στο facebook στο twitter ή στο google+ και πείτε μας τη γνώμη σας!